4.1.2 Psyykkinen itsesäätely

Psyykkisen itsesäätelyn avulla ihminen pyrkii ylläpitämään psyykkistä tasapainoaan. Lähtökohtana on mielekkyyden kokemus, jonka ylläpitämiseen ihminen käyttää sekä hallinta- että puolustuskeinoja. Mielekkyydellä tarkoitetaankin mielihyvän sävyistä sisäisen eheyden ja psyykkisen tasapainon kokemista.

Hallintakeinot ovat tietoisia ongelmanratkaisuyrityksiä. Hallintakeinoja on monia: fyysiset keinot, sosiaaliset keinot sekä tärkeimpänä psyykkinen työ. Psyykkinen työ on yksilön mielensisäistä työtä, jolla hän pyrkii muokkaamaan minäkäsitystään, ajatuksiaan, tunteitaan ja toimintaansa paremmin todellisuutta vastaavaan suuntaan.

Mikäli yksilön ongelmat ovat vaikeita eikä minäkuva tai maailmankäsitys jousta, voi ihminen käyttää psyykkisiä puolustuskeinoja. psyykkiset puolustuskeinot ovat usein tiedostamattomia pyrkimyksiä sovittaa tosiasiat itselle suotuisampaan muotoon. Puolustuskeinoihin kuuluvat torjunta, arvon kieltäminen ja selittely.

Puolustuskeinoja käyttämällä ihminen pyrkii säilyttämään tunteen oman elämänsä hallinnasta ja kyvystään sopeutua muuttuviin tilanteisiin. Näiden keinojen joustamaton käyttö voi kuitenkin lopulta vain vaikeuttaa tilannetta. Ihmisen joutuessa jatkuvasti vääristämään havaintojaan ympäröivästä todellisuudesta hallitakseen tunteitaan, kaventaa hän samalla omia toimintamahdollisuuksiaan.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Ilmiöpohjainen oppiminen, Kaunokirjallisuus ja hyvinvointi, Toinen todellisuus 11.8.-22.9.2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s