Keskiaika Suomessa

Keskiaika oli aikajakso, jonka sanotaan ajoittuvan vuosien 400 ja 1500 välille jkr. Keskiaika jaetaan yleisemmin kolmeen eri ajanjaksoon: varhaiskeskiaikaan, sydänkeskiaikaan sekä myöhäiskeskiaikaan. Suomessa keskiaika alkoi monia muita alueita myöhemmin, ja keskiajan kerrotaankin saapuneen Suomeen vasta 1100- luvun jälkipuoliskolla ja päättyneen suurin piirtein vuonna 1520. Ajanjakson katsotaan alkaneen Suomessa ensimmäisen ristiretken myötä, joka tapahtui todennäköisesti vuonna 1155.

Ristiretkiksi kutsutaan paavin siunaamia käännytys- ja valloitusretkiä, joita ruotsalaiset tekivät Suomeen 1100- sekä 1200-luvuilla. 1150 luvun tienoilla piispa Henrikin kerrotaan purjehtineen ledung-seurueen mukana Suomeen käännyttämään pakanallisia suomalaisia kristinuskoon, jonka lisäksi hänellä oli pyrkimyksenä liittää heidät Rooman kirkon vaikutuspiiriin. Piispan tehtävä ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan, vaan hänen matkansa loppui suomalaisen talonpojan murhatessa Henrikin Köyliönjärven jäällä.

Käännytystyö roomalaiskatolisen kirkon puolelta kuitenkin jatkui ja katolinen kirkko toi Suomeen sekä korkeakulttuurin että sivistyksen, kuin myös latinankielisen uskonnon ja kirkot, jotka jäljittelivät eurooppalaista arkkitehtuuria. Kirkon vallasta keskiajalla kertovatkin kyseisellä aikakaudella rakennetut upeat kirkkorakennukset, joista Suomessa meillä on muistona Turun tuomiokirkko. Sitä alettiin rakentaa nykyiselle paikalleen 1280- luvulla ja jo 1300- luvulla se otettiin käyttöön. Turun tuomiokirkko on arvokas rakennushistoriallinen muistomerkki, vaikka se onkin kokenut vuosien varrella muodon muutoksia.

Turun tuomiokirkko

Kuva: Wikimedia

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Historia, Ilmiöpohjainen oppiminen, Suomalaisuudet 14.11.2011.- 8.1.2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s