Feminismi ja sen vaikutus nykyajan kulttuurin

Feminismi on 1800-luvun naisasialiikkeen pohjalta syntynyt ideologia, jonka päämääränä on ajaa tasa-arvoa ja naisten yhtäläisiä oikeuksia miesten kanssa. Feministisiä linjauksia on kahta eri tyyppiä ja ne eroavat toisistaan tasa-arvo ongelmien syyn tulkinnassa. Toisen feministisen liikkeen suuntaus pitää sukupuolten välisiä eroja pitkälti kasvatuksen tuloksena. Toinen puolestaan on sitä mieltä, että naiset eroavat miehistä ja tasa-arvo ongelmat syntyvät siitä, että naisten ominaisuuksia ei yhteiskunnassa arvosteta.

Feminismillä on ollut suuria vaikutuksia länsimaiseen kulttuuriin, jossa nykypäivänä naisten asema on huomattavasti tasa-arvoisempi. Naisasialiikkeen ansiosta naiset saivat ensimmäisen kerran äänioikeuden Uudessa-Seelannissa 1800-luvun loppupuolella, jolloin naisten taloudellinen ja oikeudellinen tasa-arvo alkoi myös toteutua. Suomalaiset naiset pääsivät vuorostaan äänestämään ensimmäisen kerran vuonna 1906.

Nykypäivänä voimme nähdä feminismin jättämiä jälkiä myös työmaailmassa, joka ei kuitenkaan ole vieläkään täysin tasa-arvoinen. Vaikka naiset ovat jossain määrin vapautettu perinteisistä sukupuolirooleista, on naisten palkkataso edelleen miehiä huonompi ja johtaviin asemiin pääsevät suurimmaksi osaksi miespuoliset henkilöt. Voisikin pohtia, mitä pitäisi tapahtua jotta tasa-arvo työelämässä toteutuisi? Kun katsomme historiaa, monet asiat vaativat radikaaleja olosuhdemuutoksia. Kuten muistamme, vasta maailmasotien myötä naimisissa olevien naisten palkallinen työ alettiin hyväksyä.

Myös kauneusihanteet puhuttavat nykyajan naista sekä feministiä. Jo 1900-luvulla kulttuurin muuttuessa feministit alkoivat kiinnittää huomiota esitettäviin naiskuviin ja ihanteisiin, tavoitteenaan muuttaa niitä suopeampaan muotoon. Median välittäessä naisille osittain mahdottomiakin ulkonäköihanteita, voidaan todeta, että myös 2000-luvun feministeillä on työsarkaa edessään. Feministin työkuvan perusteella voitaisiinkin ajatella feminismin olevan naiskuvan piirtämistä realistiseen muotoon ja ympäristöön, jossa ihmisen on hyvä olla.

Artikkelikuva ylhäällä, feministien nappeja naisten museossa: Wikimedia
(Jos kuva ei näy, klikkaa artikkelin otsikkoa.)

Mainokset

4 kommenttia

Kategoria(t): Historia, Ilmiöpohjainen oppiminen, Valta 10.1.-22.2.2012

4 responses to “Feminismi ja sen vaikutus nykyajan kulttuurin

 1. Aki

  Törmäsitkö aihetta tutkiessasi lasikatto-käsitteeseen?

 2. Hei! Lasikatto-käsitteeseen en törmännyt, mutta tutkin hieman internettiä ja kyllähän se sieltä lopulta löytyi. Täällä ( http://www.toimihenkilounioni.fi/web/lmkansio/viewer.php?id=36 ) oli hyvin määritelty lasikattoilmiö sanana: ”Erityisesti naisten uralla etenemisen katkaissut toistaiseksi selittämättömäksi jäänyt ilmiö.” Mielenkiintoista olisi tietää, mitä tämä ns. lasikatto todellisuudessa pitää sisällään; mikä se on ja mitä siihen kuuluu.

 3. Pekka Niemi

  Hei,

  Annoinkin jo palautetta Muikkuun kirjoituksesta.
  Mielestäni lasikatto johtuu pitkälti perinteisistä ajattelumalleista, joiden muuttuminen vie aikaa. Vaikka me säädämme lain tasa-arvoisuudesta, emme me heti ajattele tasa-arvoisesti.
  Ajatellaanpa vaikka: Minkälaisen maineen saa nainen, jolla on paljon irtosuhteita? Entäs mies, jolla on paljon irtosuhteita? Niinpä. Se on kaikki meidän päässämme.

 4. Pekka, hyvä huomio. Tuota en tullutkaan ajatelleekseni, vaikka se on juurikin noin. Naisen ja miehen maineet samassa tilanteessa eroavat aikalailla toisistaan. Kun miehillä se saattaa olla kunnioitettavaa, naisten kohdalla siitä tehdään halveksittavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s