Liisa käyttää valtaa

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen lähtee liikkeelle aina yksilöstä ja hänen omista valinnoistaan. Vaikuttamisen ensiaskeleisiin kuuluu omien arvojen tiedostaminen ja niiden mukaan toimiminen. Tarinassa kuvitteellinen henkilö Liisa käyttää valtaansa ja päättää ryhtyä yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi, jotta eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikka-alan tuotteiden valmistusprosessissa vähentyisi ja lopulta toivon mukaan loppuisi kokonaan.

Koska kuluttaminen on vallan käyttöä, jolla voi vaikuttaa tuotteen myyjän ja valmistajan menestymiseen, päättää Liisa alkaa boikotoimaan eläinkokeita käyttäviä kosmetiikka-alan yrityksiä ja tuotteita. Koska yritykset harvemmin itse mainostavat käyttävänsä eläinkokeita, joutuu Liisa kuluttajana itse etsimään tarvittavan tiedon, jotta osaisi vältellä boikotoitavien tuotteiden ostamista. Tähän media tarjoaa hyvät mahdollisuudet, ja selaillessa internetin sivustoja, saa Liisa ajatuksen: ”Minäkin voisin perustaa blogin, jossa voisin kertoa myös muille ihmisille ajatuksistani.”

Seuraava askel vaikuttamisen tiellä onkin omien mielipiteiden ja ideoiden esiin tuominen, johon media tarjoaa paljon eri vaihtoehtoja. Sosiaalinen media varmistaa myös sen, että kuka tahansa riippumatta yhteiskunnallisesta asemastaan, voi tuoda mielipiteensä julkisuuteen. Näin myös Liisa saa ilmaistua ajatuksensa liittyen eläinkokeisiin ja päättää blogin lisäksi perustaa myös verkkoadressin. Koska Liisa on taitava kirjoittaja, ehdottaa hänen Facebook kaverinsa, että Liisa kirjoittaisi mielipiteistään paikalliseen sanomalehteen yleisönosastokirjoituksen. Koska yleisönosastokirjoitus saa hyvän vastaanoton, saa Liisa uuden ajatuksen: ”Miten niitä mielenosoituksia järjestettiinkään?”

Liisan huomatessa, ettei hän pysty yksin järjestämään mielenosoituksia, päättää hän liittyä Animalia nimiseen kansalaisjärjestöön joka tavoittelee eläinkokeetonta maailmaa. Siellä Liisa kuuluu samanlaisia arvoja kannattavien ihmisten joukkoon, jotka haluavat toimia yhdessä edistääkseen tavoitteidensa toteutumista. Samalla Liisa oppii myös kolme tärkeätä asiaa kansalaisjärjestöistä: 1. Niiden toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista. 2. Ne ovat valtiosta riippumattomia. 3. Niiden toiminnan tavoitteena ei ole taloudellinen voitto. Koska kansalaisjärjestöt eivät kuulu julkiseen mutta eivät myös yksityiseen sektoriin, muodostavat ne niin kutsutun kolmannen sektorin.

Liisa on päässyt jo hyvin pitkälle yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa, mutta hän haluaisi tehdä vielä enemmän. Koska Liisa ei ole valmis kansalaistottelemattomuuteen sen huonon maineen ja vaikuttamiskeinon vaativuuden vuoksi, päättää hän mielenosoituksia odotellessa ottaa selvää eri puolueista. Liisa pohtii ja hänellä herää ajatus: ”Olisinko minä vihreä?” Internetistä selviää, että vihreät ovat puolue joka kunnioittaa luontoa – eläimet mukaan lukien. Liisa päättää liittyä vihreiden jäseneksi joka maksaa hänelle 12,5 €, mutta Liisa haluaa tukea samoja arvoja kannattavien toimintaa. Liisa tutustuu myös Vihreän puolueen kansanedustajiin ja päättää seuraavissa eduskuntavaaleissa äänestää kyseisen puolueen henkilöä. Koska meneillään on juuri presidentin vaalit, käyttää Liisa valtaansa ja äänestää Suomen presidentiksi Vihreän puolueen Pekka Haavistoa.

Äänestäminen kuuluukin kansalaisen vallan käyttöön, jonka lisäksi sananvapaus on suonut Liisalle myös muita vaikuttamisen keinoja. Sananvapaudella tarkoitetaan perustuslain takaamaa oikeutta ilmaista oma mielipiteensä, jota ilman Liisa ei olisi voinut samalla tavoin edistää arvojensa toteutumista. Koska Liisa pitää sananvapautta tärkeänä kansalaisen oikeutena, tutustuu hän ihmisoikeuksiin ja huomaa kokevansa pahaa mieltä niiden puolesta, joilla ei ole samanlaista vapautta toimia. Koska ongelma ilmenee muussa kuin hänen omassa kotimaassaan, on asian puolesta vaikuttamiseen käytettävä maailmanlaajuista kansalaistoimintaa.

Koska kansalaisjärjestöillä on merkittävä vaikutus ihmisoikeuksien kansainväliseen suojeluun, päättää Liisa liittyä Amnesty International jäseneksi. Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on YK:n ihmisoikeusjulistuksen oikeuksien ja vapauksien toteutuminen kaikilla ihmisillä. Näihin vapauksiin kuuluu myös sananvapaus joka on ilmoitettu 19. artiklassa. Amnesty toimii olemalla yhteyksissä eri maiden hallituksiin ja viranomaisiin, jonka lisäksi järjestö pyrkii myös parantamaan ihmisoikeusloukkausten kohteeksi joutuneiden yksittäistapausten tilannetta.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Ilmiöpohjainen oppiminen, Valta 10.1.-22.2.2012, Yhteiskuntatieto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s