Kuivasojan kasvisto

Kuivasjärveä kohti levenevällä Kuivasojan suulla kasvaa vehkaa, ranta-alpea, pullosaraa, ulpukkaa ja korpikastikkaa. Kuivasojan suun pohjoisella puolella on mäntyvaltaista varpurämettä, jonka kasvistoon kuuluu puolukka, juolukka, mustikka, hilla ja suopursu. Alueella kasvaa myös kuusia, koivuja ja haapoja, jotka on helppo tunnistaa ympäri vuoden. Kuivasojan alun eteläpuolen puusto on myös hyvin samankaltaista, kuin pohjoispuolella. Alla olevassa kuvassa näkyy Kuivasojan suun pohjoisella puolella kasvavia koivuja ja mäntyjä.

Kuivasojan suun puustoa 15.5.2012.

Maastotutkimuksessa kohteesta A löytyi myös kasvilajeja, joita internetin avulla tehty taustatutkimus ei ollut paljastanut. Kulkiessa pohjoispuolelta Kuivasojan alkua noin 100 metriä, alkoi metsä muuttua suomaiseksi ja alueelta löytyi sammalia: kosteissa paikoissa viihtyvää karhunsammalta ja soilla kasvavaa rahkasammalta. Koska alueen kasvistossa oli sekä rämeiden että korpien lajeja, olimme saapuneet korpirämeelle, joka on rämeen ja korven välimuoto.

15.5.2012 Kuivasojan alkupäästä noin 100 metriä eteenpäin löytyi karhunsammalta ja rahkasammalta.

Tutkimuskohteessani B – Ritaharjuntien varrella – tienvarret ovat paljaat, mutta kauemmaksi tiestä mentäessä on Kuivasojan pohjoispuolella rämettä ja eteläpuolella korpea. Pohjoispuolen kasvistoon kuuluu pullosara, suopursu, tupasvilla, mustikka, puolukka, metsälauha ja horsma. Eteläpuolen korvessa kasvavat puolestaan muun muassa mustikka, metsämaitikka, korpikastikka, oravanmarja, suo-orvokki, metsätähti ja kevätpiippo. Korven puusto koostuu koivusta, kuusesta sekä paikoitellen myös männystä, jonka lisäksi alueella esiintyy myös pihlajaa ja katajaa.

Kuivasojan puustoa 9.5.2012 Ritaharjuntien varrella.

Sekä Kuivasojan luusuassa että Ritaharjuntien lähettyvillä on ojanvarsikasvillisuutta, josta olen tehnyt maastotutkimuksessa havaintoja. Kuivasojan luusuan ojan varsilla kasvaa paikoitellen runsaastikin pajuja, jotka toukokuun puolivälin jälkeen olivat puhjenneet silmuille. Ritaharjuntien lähettyviltä ojan vierestä löytyi puolestaan muun muassa voikukkaa ja kurjenpolvea, ja ojasta löytyi kasvistoa, joka pienuutensa vuoksi ei ollut vielä tunnistettavissa. Taustatietojen mukaan Kuivasojassa kuitenkin kasvaa muun muassa terttualpea ja vehkaa, tosin havaitsemani kasvisto saattoi kuulua myös ojanvarsikasvillisuuteen, joka oli tulvien vuoksi jäänyt veden peittoon.

Kuivasojan pajukkoa 20.5.2012.

Voikukka ja kurjenpolvi Kuivasojan varrella 9.5.2012.

Tunnistamatonta kasvillisuutta Kuivasojan veden alla 9.5.2012.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Biologia, Ihmisen suhde ympäristöön, Ilmiöpohjainen oppiminen, Norppa 16.4.-31.5.2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s