4.1 Käsityön avulla voi ilmaista itseään

Päästyäni prosessissani keskivaiheeseen, eli raitojen neulomiseen, huomasin että tämäkin käsityö kertoo jotain minusta. En ollut tätä asiaa vielä niin hyvin havainnut työn suunnitteluvaiheessa, mutta kun aloin näkemään miltä valmis työ suurin piirtein näyttää, ymmärsin käsityön olevan todella hyvä väline sekä itsensä ilmaisemiseen että oman persoonallisuuden esiin tuomiseen.

Myssyn keskivaiheessa minulla olikin paljon aikaa pohtia omia ajatuksiani, koska neulomisessa oli vain oikein silmukoita, joten itse neulomiseen ei tarvinnut juurikaan keskittyä. Pohdinkin paljon sitä, millä tavoin käsityö kertoo jotain minusta.

Hätkähdyin huomatessani, että myös työssäni käyttämät värit kuvaavat minua tai sen hetken tunnetiloja, ehkä jopa toiveita. Nyt kun myssy on jo valmis ja olen käyttänytkin sitä pari kertaa, olen todella tyytyväinen värivalintoihin. Myssyn värit tuntuvat omilta ja ne menevät yksiin oman tämän hetkisen sisäisen maailmani kanssa. Vaikka väreillä voi olla ihmisille ehkä hyvinkin erilaisia merkityksiä, koen ilmaisevani itseäni myös niiden avulla.

Lisäksi myssyn malli kertoo mielestäni jotain itsestäni tai ajatuksistani. Ainakin se tuo tietynlaisen tunnelman, joka on hyvin erilainen esimerkiksi täysin vihreässä baskerissa. Ihmisten analysointi vaatetuksen tai ylipäätään ulkonäön perusteella voi joskus olla kuitenkin hyvinkin harhaanjohtavaa, mutta todennäköisesti jokainen joka pohtii omaa pukeutumistaan, voi löytää sisältään jotain joka paljastaa pukeutumisessa tehtyjen valintojen syitä.

Uskoisin silti, että useimmat vaatetuksen ja sen värien valinnat tehdään tiedostamatta niiden perimmäisiä syitä. Uskon näin siitä syystä, että suunnitteluvaiheessa ajattelin ainoastaan, että tällä visuaalisella suunnitelmalla tulee ihan nätti myssy. Vasta ajatuksieni alkaessa virtaamaan neulomisprosessin aikana, huomasin löytäväni pieniä paloja sieltä täältä, jotka kertoivat minulle valintojeni taustoja.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Ilmiöpohjainen oppiminen, Luova toiminta kestävän kehityksen tukena, Onnellisuus 23.9.-11.11.2011, Psykologia, Tekstiilityö ja kestävä kehitys

Jätä kommentti